maanantai 20. kesäkuuta 2011

"Veljeni " eläin


Pepi ja Sinikka


Edesmennyt, sangen suuri uskonnonopettaja Voitto Viro piti koiraansa veljenään.


Hänpäs on oikeilla jäljillä!


Eläintieteen dosentti Jussi Viitala on tutkinut laajasti omaa aihealuettaan. Hänen mukaansa ihmisen ja eläimen älykkyydelle voi löytyä yhteinen tekijä tähtisoluista eli gliasoluista.


Tähtisolut ohjaavat synapsien eli hermosolujen välisten liittymäpintojen syntyä ja säätelevät valmiita synapseja, jotka edesauttavat oppimista ja ajattelua. Albert Einsteinin aivoista löydettiin enemmän tähtisoluja kuin keskivertoihmisellä.


Lajien välisiä eroja tutkittaessa on paljastunut, että hiiren gliasoluindeksi on keskimäärin 0,5 mutta ihmisen 2. Pullokuonodelfiinillä vastaava indeksi on 3, sillivallaalla 4,54 ja ryhävalaalla 7,5. Monella eläinlajilla voi olla omaa älyään, valailla kenties eniten ja ehkä jossain kohden paljon runsaammin kuin ihmislajilla. Viitala murehtii mahdollisuutta, että merien happamoitumisen ja siitä aiheutuvien valtavien muutosten takia voimme hävittää valaat sukupuuttoon  pääsemättä edes ensin selville näiden kaikista ominaisuuksista.


Surullista, että nykyään monet kristityt heittävät tulevaisuuden "Jumalan varaan", vaikka olemme kiistatta myös kohtalomme valitsijoita ja tällä hetkellä näytämme tekevän työtä maapallollamme niin eläimiä kuin ihmisiä vastaan.


Jos  valaat voisivat äänestää, he äänestäisivät todennäköisesti ihmiskunnan planeetalta ulosajon puolesta.


Maapallon elämän vaalijasta on tullut kuin maailman taakka.


Antakaa anteeksi kissani ... veljeni (Pepi)  ja sisareni (Nefertiti)!


Johannes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti