maanantai 20. kesäkuuta 2011

Koraanin poltto - ei eroa kirjarovioiden historiasta



Maailmalla kristittyjen ja muslimien välit heikkenevät. Kriisi ei koske kumminkaan kaikkia. Kummallakin puolella fundamentalistien äärisiivet ovat syypäät hölmöilyyn. Wayne Sapp poltti USA:ssa Koraanin. Afganistanissa raivostunut kansanjoukko kosti tappamalla YK:n alaisia ulkomaalaisia työntekijöitä.


Veikko Vuorikoski kertoi (AL 5.4.) taustoista tarkemmin näin: Floridalainen "kirkonmies" Terry Jones järjesti seurakunnassaan näytösoikeudenkäynnin, jossa syytettynä vastasi Koraani. 12-jäseninen valamiehistö katsoi kirjan syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan, mutta Terryn pojan Luken mukaan teosta ei oltu edes tutkittu. Nettiäänestys päätti rangaistuksesta. Tuomion pani täytäntöön pastori  Sapp.


Koraanin polttaminen on ainakin ns. Kristuksen lain vastainen teko. Jokainen tunnustava kristitty olisi todennäköisesti pahoillaan, mikäli Raamatun polttaisi muslimi (mitä kunnon muslimi ei  tee). Kun on eettisesti väärin tehdä toiselle niin kuin ei toivoisi itselleen tehtävän,  tunnustavalle kristitylle on siis moraalitonta polttaa Koraani tai mikä tahansa muu vieraan uskonnon pyhänä pidetty kirja. 


Tuhotyön tekijät ovat fundamentalistisen raamattukäsityksen omaavia. Sen enempää Vanha Testamentti kuin Uusi Testamentti ei  ymmärtääkseni käske polttamaan toisen uskonnon pyhää kirjaa. Tällainen toiminta ylittää  fundamentalistin itse itselleen asettaman raamatullisen valtuuden. Kirjojen polttajat, taide-esineiden särkijät ja temppelien hävittäjät muistuttavat enemmän barbaareita kuin kristittyjä. Kirjoja poltetaan erityisesti, kun jokin autoritaarinen puolue saa ylimmän määräysvallan. 


On mielestäni epähengellistä toimia epärehellisesti, punnita yhtä yksillä ja toista toisilla punnuksilla. Raamatusta itsestään voidaa ottaa esille  kohtia, jotka  myös kristittyjen itsensä mielestä ovat epäinhimillisiä säädöksiä. Samoin on kai epähengellistä laukaista omalla uskonnollisella provokaatiolla väkivaltaisia reaktioita, joissa kaiken järjen mukaan tulee varmasti kuolemaan ihmisiä, jopa mielenilmaukseen syyttömiä henkilöitä. 



Sellainen provosoija rakastaa ilmeisesti itseään ja omaa teoreettista totuuskäsitystään  enemmän kuin lähimmäisiään. 



Lopuksi mielestäni on epähengellistä lakata käyttämästä Jumalan lahjaa ihmiskunnalle: järkeä. Se ei osoita kunnioitusta antajaa kohden. Tämä uskontoväkivalta ei asetu ennen kuin uskontojen vaaralliset kuumakallet pistetään kaikkien uskontojen parissa jäähypenkille.



Johannes

(Muok. 15.12.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti