torstai 15. maaliskuuta 2012

Asko Saari huolissaan nuorista

Lastenkodinjohtaja Asko Saari Tampereelta arvosteli keväällä Aamulehdessä , että osa sosiaalityöntekijöistä ja opettajista vähättelee nuorten häiriökäyttäytymistä. Hän muistuttaa, ettei nuorten kanssa pidä lepsuilla. Aamulehden pääkirjoitus (26.10.2011) palaa aiheeseen ja kantaa huolta rikoskierteeseen ajautuneiden nuorten perheoloista. 


Kiireellisiä huostaanottoja tehtiin v. 2010 yli 20% enemmän kuin edellisenä vuotena. Lisäksi psykiatrisessa laitoshoidossa hoidetaan entistä enemmän nuoria. Nuoret oirehtivat jo varhain tuoden esiin vaikeutensa lintsaamalla koulusta, käyttäytymällä väkivaltaisesti, juopottelemalla tai huumesekoilulla. Kumminkin esim. varastamista ja väkivaltaisuutta saatetaan viranomaisten kesken pitää "normaalina ikäkauteen kuuluvana kokeiluna". 


Pääkirjoitus perää vastuullisempaa ammattiasennetta, sijaisperheisiin sijoittamista ja riittävästi määrärahoja lastensuojelulle. "Kotona kaltoin kohdellusta lapsesta tulee silloin kaksinkertainen uhri joutuessaan odottamaan huostaanottoa siihen saakka kunnes budjettivuosi vaihtuu ja kunnalla on taas rahaa hoitaa velvoitteensa. Jos kuntien säästöille pitäisi panna jokin raja, jota ei saa ylittää, niin se on tässä." 


Aamulehden nostattama uhkaava tilanne on tyypillinen koko Suomelle. Sosiaalitoimi pyrkii säästämään määrärahoja ja pitkittämään huostaanottoja mahdollisimman kauaksi asettamalla epärealistisia tavoitteita lastensuojelun avohoidon tukitoimenpiteille. 


Huostaanotto maksaa yksinkertaisesti liikaa euroja, koska ympärivuorokautinen hoito ja valvonta on kallista nykyaikaisissa nuorisokodeissa. 


Toisaalta yhteiskunnan liberalisoituminen ja postmoderni arvojen pirstoutuminen antaa ymmärtää, ettei enää voida osoittaa koko yhteiskuntaa ja kaikkia ihmisiä koskevaa arvo- ja normikoodia. Nuhteettomuus on asetettu sulkeisiin. Kun tähän vielä lisätään yhteiskunnassamme alati kasvava privatisoituminen ja välinpitämättömyys ja kulutuskeskeisyys, on selvää, että puuttuu lämpimiä sydämiä, valvovia silmiä ja puuttuvia käsiä. Päihteiden liikakäyttö, alkoholimyrkytykset, huumekokeilut ja lopulta myös huumekuolemat ovat jo alkaneen kehityksen loogisesti seuraava jatko-osa, jota ei pitäisi kenenkään ihmetellä.



Johannes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti