perjantai 16. maaliskuuta 2012

Ministeri Räsänen kuittasi professoreiden "ateistipalaveriin"






Sisäasiainministeri Päivi Räsänen näki tarpeelliseksi puuttua (AL 14.12.-11) professoreiden Markku Myllykankaan ja Esko Länsimiehen kirjoitukseen ”Papit ulos yliopistosta!” (AL 20.11.). ”Professoreiden kirjoituksen ymmärtää loukkaavaksi sellainenkin henkilö, joka itse ei usko, mutta joka antaa arvon toisella tavoin ajattelevien ihmisten vakaumukselle.” Ministeri Räsänen nostaa esille uskonnonvapauden ja pitää professoreiden kirjoituksen henkeä syrjivänä. Uskonnonvapaus kuuluu myös tiedeyhteisön jäsenille. 


Hyvä, että Myllykankaan ja Länsimiehen tekstin syrjivä, tyly ja vähättelevä sävy noteerattiin myös näin korkealla taholla. Uskonto ei tarvitse puolustajaa valtiosta mutta uskonnonvapaus kylläkin. Vapaus uskoa on jo nyt uhattuna monessa suunnassa muualla maailmassa. Meidän on maassamme pysyttävä hereillä pitääksemme valtiomme todellisena sivistysvaltiona, jossa uskonnollinen vakaumus tai vakaumuksettomuus eivät nouse syrjinnän perusteiksi. Professorit ovat toisaalta ehkä tyytyväisiä ”ojennukseen”, sillä herrojen ei luulisi vain potetevan tarvetta akateemisen maailman piloihin. Julkisuus on taattu. Toinen mahdollisuus on, että henkilöiden esitys todella ilmentää länsimaisen tiedeyhteisön nykytilan: ateismin kuohuviinilasi poreilee ”ylitsevuotavana”. Silloin tekstin määrätty arrogantti ja jopa vallan vihamielinen vuodatus on manipuloivan tiedetahon tunteenpurkaus, ja voimme pelätä, että länsimaissa, ja erityisesti parhaillaan Suomessa, on korkeassa kurssissa ajattelun moninkertainen yksinkertaisuus. 


Jos edes tiedeyhteisön kärkipäästä ei heru viisautta, mistä sitä hankimme? Voimmeko tässä - onnettomassa - tapauksessa lopettaa vanhat sivistysyliopistot? Mitä yliopistoilla tehdään sivistyksettä?


Johannes




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti