keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Nuorten lääkärien huume- ja lääkeaineriippuvuus lisääntynyt



Näinkö myös tri Taala miettii? Foto: Internet



Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviran mukaan nuorten lääkärien huume- ja lääkeaineriippuvuus on selvästi lisääntynyt. V. 2010 sai ammatinharjoituskiellon 15 lääkäriä ja kuluvan vuoden aikana on suljettu ammatistaan jo 14 ”tohtoria” lisää. Useiden tapausten taustalla on päihdeongelma. Lääkintöneuvos Liisa Toppila Valvirasta muistelee miten vuosituhannen alkupuolella päihdeongelmaisena lääkärinä kärvisteli yleensä keski-ikäinen ja ongelma-aineena oli alkoholi. Nyt nuoret lääkärit voivat käyttää mitä erilaisempia aineita, diatsepaamia, opiaatteihin kuuluvaa kodeiinia, ja voimakkaita huumeita kuten morfiinia ja oksikodonia. Joidenkin kohdalla ovat paljastuneet kaikki Toppilan tuntemat huumeet ja vielä jokunen uusi tuttavuus. Toppilan mukaan yhteiskunnan vapaamielinen suhtautuminen päihteisiin lisää käyttöä. Suurimmalla osalla lääkäreistä ei ongelmia ole, lääkintöneuvos tähdentää. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ei pidä hyllytysmääriä hälyttävinä lääkärien kokonaismäärään nähden. Suomessa on 24 000 lääkäriä.



(Aamulehti 19.11.2011) Tällä hetkellä tunnetaan kaksi henkilöä, joita vahvasti epäillään valelääkärinä esiintymisestä ja poliisi tutkii asiaa. Valelääkärijupakka on saanut kansakunnan todella huolestumaan, kun poliisi selvittelee jopa Valviran toimia. Onko sitten päihdeongelmainen, mahdollisesti narkomaani lääkäri potilaalle aina selvästi pienempi uhka kuin valelääkäri, joka on kenties vielä raitis ja yrittää toimia erittäin huolellisesti välttääkseen ilmitulemisen? Jos kaksi valelääkäriepäilystä on jo korkea määrä 24 000 lääkärin joukossa, pitäisi saman logiikan mukaisesti useat huumausainelääkärit yhtä lailla huolestuttaa. Vaikuttavatko huumeet lievemmin lääkäreihin kuin tavallisiin ihmisiin, esim. potilaisiin? Eikö jo yksi huumausaineongelmainen tapaus ole pahasti liikaa lääkärikunnassa? 


Kuka menee vapaaehtoisesti lääkärille – yleislääkärille, hammaslääkärille, kirurgille – jonka kuuntelukykyä, tarkkaavaisuutta, harkintakykyä, yleensä aivotoimintaa, tai liikkeiden koordinaatiota voi häiritä huumausaine, huumeen lailla käytettävä lääkeaine, tai näiden aineiden puute? Kukaan järkevä ihminen ei anna edes autoaan korjattavaksi juopuneelle saati huumekaverille. Alkoholisti ja narkomaani tekevät yksinkertaisesti huonoa jälkeä työssään. Auto kumminkin maksaa vain rahaa. Terveyden ja ihmisen hinta on tosiasiassa laskematon.



Lääkintöneuvos Toppila on varmasti oikeassa väittäessään päihteisiin liittyvän vapaamielisyyden lisäävän käyttöä. Samalla se heikentää ongelmien esiintymisen valvontaa ja varhaista puuttumista. Koska yhteiskuntamme on ilmeisesti jo aika vakavalla tavalla päihdesuvaitsevainen, se ei ole ollut tähän asti käytännössä riittävän huolestunut huumeita mahdollisesti käyttävistä tai alkoholisoituneista lääkäreistään Valviraa ja em. lääkäreistä ilmoituksia tehneitä henkilöitä lukuunottamatta. Päihdevapaamielisistä lukiolaisista kasvaa vapaamielisiä ylioppilaita ja osasta heistä vapaamielisiä lääketieteen opiskelijoita ja kandeja. 



Keskustelin kerran erään sairaanhoitajan kanssa. Rupattelusta on aikaa kolmisen vuotta mutta jo tuolloin hän mainitsi huumeiden liikkuvan myös lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa. Mistä muusta syystä eräät nuoret lääkärit olisivat ”äkkiä” osoittamaan ”huumehemmon” piirteitä? Ainakin osa heistä vain jatkaa vanhojen tottumustensa parissa. Lääkkeiden helppo saatavuus ja kova työpaine eivät voi sellaisenaan selittää ”tohtorikunnan” ja muun  hoitoväen kaikkia todettuja ”huumesekoiluja”. 


Jos haluamme, että meitä hoitavat aina varmasti huumeettomat hoitajat ja lääkärit, on alan oppilaitoksissa kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota opiskelijoiden valintaseulontaan, seurantaan, huumeseuloihin ja ennaltaehkäisevään huumetyöhön.



Johannes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti