keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Huumetilanne Tampereella v. 2012 huolestuttaa asiantuntijoita


"Koukussa on monta lenkkiä!" Foto: Internet




Marjo Rämön artikkelissa ”Moni nuori on kokeillut ainakin kerran huumeita” (Tamperelainen 28.1.-12) kerrotaan huumetilanteen käänteestä huonompaan suuntaan. Tietojen pohjana on yleensä luotettavaksi aikaisemmin osoittautunut kouluterveyskysely ja huumepoliisin tilannearvio.


Rikoskomisario Jari Luoto Pirkanmaalta on huolissaan Tampereen huumetilanteesta erityisesti nuorison kannalta. Ongelmia on pääpiirteissään kolme: 1) kannabiksen helppo saatavuus 2) nykyisen kannabiksen korkea THC-pitoisuus 3) nuorten piilottelu huumeiden kanssa ja toisaalta joidenkin vanhempien kannabiksen vahvuutta vähättelevä asenne.


Luoto muistuttaa, että nyt markkinoilla olevat kannabistuotteet ovat vahvuudeltaan jopa kymmenen kertaa vahvempia kuin nuorten vanhempien mahdollisesti kokeillessa omassa nuoruudessaan pilveä. Korkeimmillaan THC-pitoisuus on ollut 20% Pitoisuuden lisääntyminen johtuu tietoisesta pyrkimyksestä kasvattaa vahvoja lajikkeita. ”Siihen miinaan ei kannata astua, että kannabiksesta puhutaan mietona huumeena tai kevyenä tuotteena. Kannabis on vaarallista ja se vaikuttaa psyykkiseen puoleen hyvin voimakkaasti”, pohtii Luoto. Silti vanhempien joukossa pelätään puuttua nuoren harrastuksiin. Varotaan keskusteluyhteyden katkeamista. Luoto ihmettelee mitä välittämistä tuollainen vanhemmuus todella sitten on. BSF-arvio asiasta on, että ontuvalla ”kaveruudella” koetetaan ainakin osaksi paikata omaa kasvattajan tehtävää koskevat heikkoudet.


Tampereella järjestetyn kouluterveyskyselyn mukaan nuoret arvioivat huumeiden hankkimisen melko helpoksi. Tieto kulkee koulumaailmassa kaverilta kaverille. Huumeita myös tarjotaan hieman viime vuosia yleisemmin. Kaikista koululaisista alkaen 8.- ja 9.-luokkalaisista laittomia huumeita on kokeillut 10 – 25% oppilaista. Yleisintä kokeilu on ammattikoulun 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden keskuudessa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 7500 koululaista ja opiskelijaa.


Johannes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti