perjantai 10. toukokuuta 2013

Isäntämieshegemonia ja päihteet



Iso isäntä ....                                                                  Foto: Internet


Ihmisellä on yksi yleinen asenne- ja energiaongelma: Hänellä riittää  intoa puhua miten kurjasti häntä on  kohdeltu. Hänellä ei riitä yhtä lailla halua eikä "paukkuja" kertoa kohtaamastaan hyvästä. 

Silloin maailmassa kiitollisuus vähenee, mutta katkeruus tasaisesti kasvaa. Se sulkee itsekeskeisen ihmisen myös tiukemmin omien väärien valintojensa puristukseen. Vaikka hän voi ajatella panevansa vain kärsimänsä vääryyden kiertämään, hän viimekädessä vahingoittaa itseään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti esille v. 2013 uudenvuodenpuheessaan miten moraalittomuus nivoutuu  rahan ympärille. 

Tiedämmekin, ettei raha tunnusta moraalia. 

Niinistö olisi voinut jatkaa puhettaan samassa hengessä  päihdepolitiikan suuntaan. Erityisesti huumeraha ei yleisesti välitä  millaisia vahinkoja huumeidenkäytön ympärille syntyy. Silti eräät huumemaailmassakin  kieltäytyvät välittämästä huumeita alaikäisille/lapsille, tai he eivät suostu myymään huumetta ensikertalaiselle. Näillä ihmisillä on  jäljellä kiitollisuutta kokemastaan huolenpidosta lapsina, tai muuten suojattomina ihmisinä, ja empatiaan pohjautuvaa hyvää moraalia.

Usein moraalittomuutta puolustetaan  kohdatulla vääryydellä: "En ole maistanut rakkautta - miksi välittäisin muista?" Silti vain harva on  elänyt täysin vailla hyvän kosketusta. Katkeruuden ja omantunnon paaduttamisen sijasta tulisi  antaa sijaa kohdatulle hyvälle. 

Hyvää ajatellessaan ihmisen omatunto herkistyy. Tasavallan presidentti ei ilmeisesti pidä "vapaamatkustajista", siipeilijöistä, eikä siitä, että lähiyhteisöille kuuluvaa vastuuta yritetään siirtää yhä enemmän viranomaisille. 

Olemme yhteisvastuussa myös toistemme ja itsemme päihdetottumuksista. Vielä 1800-luvulla, ja ainakin Etelä-Pohjanmaalla, talon tai torpan isäntä sääteli milloin ja kuinka paljon hänen talonväkensä käytti alkoholia. Viina oli ja pysyi isännän takana.

Tarvitsemme  taas "isäntämieshegemoniaa". 

Nuoria ei ole syytä totuttaa käyttämään oman, kehittymättömän mielensä mukaisesti päihteitä. Koteihin ei saa laskea vieraita päihteitä mukanaan. Vanhemmat asettakoot rajat päihteille ja jättäkööt kannabiksen myös sallittujen päihteiden ulkopuolelle. 

Oikea isäntämies on  itsensäkin herra. Milloinkaan käyttäjä ei ns. seuraavana päivänä kadu, että otti alkoholia vähemmän kuin kaavaili, tai että ei juonut lainkaan. 

Moraalinen vastuu ja ennaltaehkäisevä päihde- ja huumetyö lähtee liikkeelle yksinkertaisista valinnoista ja päätöksistä ilman päihteitä koskevaa paatosta ja  moralisointia.



Johannes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti