torstai 14. kesäkuuta 2012

Vamos: kannabispsykoosien määrä kasvanut nuorten parissa




Kannabiksen käyttö on kasvanut "räjähdysmäisesti helsinkiläisten nuorten keskuudessa viimeisen vuoden aikana", kerrotaan Helsingin Diakonissalaitokselta. Vamos-projektin mukaan on selvinnyt, että nuorten asenteet kannabiksen käyttöön ovat usein positiivisia. Vamoksen projektipäällikkö Ulla Nord esittää, että kannabispsykoosien määrät nuorten keskuudessa ovat "kasvaneet ihan hirveästi" Helsingissä.


"Moni nuori kertoo, että kannabiksen käyttö alkaa yläkouluiässä ja pahenee siinä vaiheessa jos yhdeksännen luokan jälkeen jää vaille mitään koulutuspaikkaa tai tekemistä", Nord kertoi Diakonissalaitoksen järjestämässä päihteiden käyttöä käsittelevässä tilaisuudessa tiistaina. Nordin mielestä nuoret ryhtyvät käyttämään päihteitä usein jo 11-12-vuotiaana. Suurimpia ongelmia nuorille ovat Nordin mukaan syrjäytyminen, päihdeongelmat, rikollisuus, talousongelmat ja asunnottomuus.


(US 15.5.2012)


"Alle 25-vuotiaden huumeiden käyttö näyttää lisääntyvän Suomessa nopeasti. Vaikkei tarkkoja tilastoja asiasta vielä ole, on tämä havainto tehtävissä sekä Helsingin Diakonissalaitoksen että A-klinikkasäätiön palvelupisteissä pääkaupunkiseudulla. Erityisesti nuorten naisten päihteiden käytöstä on vaikea puhua. Naisten päihteiden käyttö on usein vaiettu asia siihen liittyvän häpeän vuoksi."

Helsingin Diakonissalaitos (15.5.-2012) linkki



Varhempien tutkimusten mukaan kannabiksen suosio oli laskenut nuorten keskuudessa mutta lisääntynyt nuorten aikuisten, erityisesti miesten parissa. Nämä uudet tiedot ovat huolestuttavat. Tämä voi viitata asennemuutokseen, joka edeltää huumeaaltoa, mutta erityisen huomionarvoista on se, että nuoret rupeavat käyttämään päihteitä tosiasiassa lapsina, siis 11-12 vuotiaina.






Kun päihteitä yleensä otetaan ja vielä tupakoidaan, voidaan myös kannabista kokeilla jo varhain. Kannabis ja alkoholi ovat hyvin vaarallisia aineita lapsen ja varhaisnuoren aivoille. Ongelma on vielä sikäli polttava, että jos kannabista käytetään yleisemmin ja aloittamisikä vielä laskee, menee pitkään ennen kuin vanhemmat tajuavat lapsensa sortuneen huumeisiin tai lapsijuopotteluun.


Vanhempien käsitys päihdemaailmasta ei aina vastaa lasten ja varhaisnuorten tosiasiallista maailmaa.


Mitä tästä tulee seuraamaan? Voidaanko kehitystä vielä jarruttaa ja miten?



Johannes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti