perjantai 29. heinäkuuta 2011

Joukkomurhat kollektiivisen psykoosin ilmauksina



"Väkivalta on lujasti kiinnittynyt koko eurooppalaiseen kulttuuriperintöön."




Norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on yksi lisäluku Euroopan väkivaltahistoriassa. Breivik surmasi lähes sata ihmistä. Kun mustasurma keskiajalla koetteli, juutalaiset - Kristuksen surmaajat, kuten heitä haukuttiin - valittiin syntipukeiksi. Eräässäkin Saksan kaupungissa heitä poltettiin elävältä 2000 henkeä. 


Ei pidä kysyä onko vain Breivik sairas, psykoottinen tai psykopaatti. Hän on osa Euroopan kokonaisuutta. Ja laajemmin, maailman ilmaus. Kuinka sairas itse maailma on ja mistä syystä? 


Uskonnollinen ja poliittinen fanatismi ovat ehkä kollektiivisen psykoosin ilmausta. Maailmassa saatetaan kärsiä psykooseja niin yksilö- kuin joukkotasolla. Stalinin lapsuus oli surkea, samoin Hitlerin. Varmaankin monen uskonnollisen johtajan taustalla on myös häiriintynyt kehitys.


Psykoottisuutta kollektiivisella tasolla esiintyy  kenties siinä, että häiriintyneet ihmiset eri puolilla yhteiskuntaa heijastavat henkilöhistoriansa pimeitä puolia maailmaan projisoiden omista oireistaan muka uskonnollisia tai yhteiskunnallisia ilmiöitä. He tuottavat harhaisuutta maailmaan ja vetävät puolelleen erityisesti samoista oireista kärsiviä. 


Tasapainoisesta, henkisesti hyvin kehittyneestä, oman itsensä ja ympäristönsä kanssa sovussa elävästä henkilöstä ei saa tekemälläkään fanaatikkoa uskonnon tai politiikan leireihin. Hänestä ei tule kunnon "herätysihmistä". Kristittynä hän katsoo Jeesus-lapseen ja Jumalan valtakunnan sanomaan, toivon ja kasvun symboleihin, poliitikkona hän seuraa humanismin ja demokratian jälkiä. 


Tässä maailmassa kasvaa joka hetki nuorukaisia aikuisiksi pelkoa, tuskaa, ahdistusta, syyllisyyttä, tunnottomuutta ympärillään. He ovat herkkiä kaikille kuoleman, kärsimyksen ja tuhon kollektiivisille kuville maailmassa niin uskonnon kuin politiikan ilmaisukentillä. Kuolema, tuho, helvetti ja kosto sointuvat heidän levottomaan ja kypsymättömään sielunrakenteeseensa.


Johannes


(Muok. 15.12.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti